Trapholt og Skamlingsbanken

Turen gik til Trapholt i dag Påskedag.

Lidt historie om Trapholt Kunst Museum:
Dr. Gustav Lind var født i Kolding. Efter studentereksamen fra Kolding Latin- og Realskole, hvor rektor Sigurd Müller gav den unge Lind den første introduktion til billedkunsten, kom han i boghandlerlære, men efter et anfald af børnelammelse uddannedes Gustav Lind til tandlæge. 1910 Dr. Chir. Dent. fra University of Pennsylvania, USA. Tandlæge i Amsterdam til 1944, hvor ægteparret Lind flyttede hjem til Kolding til Trapholt, der var erhvervet 1934 og fra sommervilla udbygget til Trapholts nuværende hovedbygning. Ejendommen blev drevet som æbleplantage.

I 1972 overdrog Gustav (1886-1984) og Helene Lind (1891-1980) ejendommen til Trapholtfonden til opbygning af et kunstmuseum.

Museet Trapholt blev opført i 1988, og arkitekterne stod over for nogle udfordringer i forhold til tilgængelighed, da museet ligger på en bakke. Det indebar nogle vanskeligheder med store niveauspring, men opgaven blev løst ved at udforme den såkaldte ‘museumsgade’ gennem museet, som ikke er for stejl for kørestolsbrugere. Gaden giver adgang til alle udstillingslokaler, hvilket betyder, at der er mulighed for helt at undgå trapper, når man er på Trapholt. Til et enkelt udstillingsrum er der dog kun adgang for gangbesværede via en elevator.

Franciska Clausen-samlingen.
Ved sin død i 1986 efterlod Franciska Clausen (1899-1986) en stor samling af egne værker, der i dag opbevares på Trapholt. Udstillingen viser uddrag af den omfattende samling, der indeholder mere end 800 arbejder, fra de tidligste ungdomsarbejder til de sene ekspressive kompositioner og collager og hovedværkerne fra 1920’ernes Berlin og Paris.

Richard Mortensen.
Født 1910 København: død 6. januar 1993 i Ejby ved Kirke Hyllinge
I Richard Mortensen-salen hænger de ni billeder, som kunstneren skænkede museet i anledning af sin 75 års fødselsdag. Rummet er tegnet specielt, så arkitektur og billeder danner en helhed. Det var en idé, Mortensen havde haft i mange år. Han var med til at udforme rummet i nært samarbejde med arkitekten Boje Lundgaard. Billederne fortæller Koens historie, en gammel østasiatisk myte, som Mortensen var optaget af hele livet. Om hele værket har Richard Mortensen sagt: Med dette rum vil Trapholt få nøglen til mit livsværk. Richard Mortensen boede i Ejby ved Bramsnævig i Hornsherred på Sjælland.

Hanne Warming var repræsenteret med en bronce buste. Jeg har et specielt forhold til Hanne Warming fordi hun indrettede atelier i min barndoms smedie i Stestrup på Midtsjælland sammen med sin mand Erik Warming.

Bogen om “Billedhuggeren Hanne Warming”, af Peter Olesen, Thaning & Appel 2002. Isbn 87-413-6389-2.
Bogen handler om billedhuggeren Hanne Warming og er rigt illustereret med hendes skulpturelle værkere, som afbilleder mennesker i forskellige situationer. (Meget ofte sin egen familie.)

Vi drak kaffe og spise kage på Trapholt og kørte ad marguritruten til Skamlingsbanken, hvor vi nød den flotte udsig og splitflaget der vejede over det nationale klenodie som Skamlingsbanken er i det gamle grænseland. Vi kørte via Hejlsminde hjem over Den Gamle Grænsekro, hvor Christian den 10.  red over grænsen på sin “hvide” hest i 1920.

Fra Hejnsvig og hjem til Ansager var der et voldsomt snevejr og meget glat, hvilket kunne aflæses af bilisternes fart.

Share This Post

Rundt om Ringkøbing Fjord

Turen gik til Janus Bygningen i Tistrup. Janus Bygningen er en selvejende institution, der drives af Janusforeningen. Bygningen rummer de selvstændige enheder: Vestjysk Kunstforening, Kunstnernes Sommerudstilling, Vestjyllandsudstillingen, forlaget Hrymfaxe, Vestjysk Kunstmuseum og kunstmagasinet Janus, hvoraf Janusforeningen dog også administrerer de to sidstnævnte enheder.

Det var småt med de udstillede værker og det der gjorde mest indtryk var de larmende højtalere i arbejdsteltet, som kustoden uopfordret slukkede for, da vi drak kaffe. En god kop kaffe med de mindste stykker kage jeg længe har set.

Turen gik derefter til Lønborg , Ringkøbing og hjem via Holmsland Klit, Hvide sande, Ny Mindegab, Nørre Nebel, Outrup og Varde.

I Ringkøbing var vi på den nye havn, som hovedsagelig er forbeholdt Vestas og eksklusivt byggeri. Der lå en ny næsten færdig båd med eksklusivt inventar, som vi gættede på var en ny konferencebåd til Vestas. Vi så også den gamle havn, der nu fungere primært som madcenter og lystbådehavn. Ringkøbing er en gammel hyggelig købstad med mange små gader med brosten og gamle huse.

Foto collage fra turen

Vi spiste på Sandslottet Sandslottet , hvor vi fik ½ hummer og peberbøf.

Hvide Sande by og havn blev grundlagt i 1931 og havnen er siden vokset til en af Danmarks største fiskerihavne.

Hvide Sande havn har 2 sluser – en afvandingssluse, der har til formål at regulere vandstanden og saltholdigheden i Ringkøbing Fjord – og en gennemsejlingssluse, som forbinder den vestlige og østlige del af havnen. Havnen har en døgnbemandet slusevagt og et effektivt redningsvæsen, med det mest moderne materiel.

Share This Post

På tur langfredag

Vi havde besluttet os til det store Sønderjyske Kaffebord på Bov Museum i dag langfredag. Vi kørte hjemmefra klokken 13:15 og var i Bov ved Padborg klokken 15:10. Vi fik tilkæmpet os en parkeringsplads på museets parkeringsplads og så straks en lang kø foran indgangen til museet.

Vi stod i kø og efter 10 minutter kom en nydelig mand ud og fortalte han ikke måtte lukke flere ind på grund af “Brandmyndighederne”, der gik en hel del fra køen, men vi blev stående.

Køen skrumpede ind og vi var næsten fremme ved indgangsdøren efter cirka 20 minutter i køen, så kom en forknyt og sammenbidt mand ud i døren og fortalte, der var udsolgt og vi skulle gå! Han låste herefter indgangsdøren!

Slukøret måtte vi luske hen til bilen og køre igen. Vi blev enige om af køre til Tønder eller Emmerslev Kliv, sidstnævnte sted har vi tidligere har fået et godt kagebord. Det viste sig senere på dagen Emmerslev Kliv var lukket og slukket, dog var elregningen betalt, for der var stadig lys i julekæderne!

Vi købte benzin i Tønder og kørte mod Møgeltønder.

Schackenborg SlotskroSchackenborg Slotskro

 Vi købte kaffe og hjemmebagt kage på Schackenborg Slotskro til 62,00 pr. kuvert. (Stempelkandekaffe og der var rigeligt af den.)

Fruen fik “hjemmelavet æblekage”, som bestod af en knust makron med købe æblegrød og flødeskum.
Hendes bedømmelse 2 kokkehatte ud af 5.

Jeg fik en slotslagkage med sirligt mønster på tallerkenen, flødeskum og lyserøde sukkerkugler. Lagkagen bar præg af køleskabsophold i flere dage, men kaffen var rigtig god og frisklavet.
Derfor 3 kokkehatte fra mig, men det er kaffens skyld, ellers var det kun blevet til en.

Vi skal ikke skjule, det var en skuffelse både i forhold til pris/kvalitet og i forhold til vi var kørt efter et Sønderjysk Kaffebord på Bov Museum.

 Slotskroen, der var bopæl for slotsgartneren, fik i 1688 krobevilling. I 1881 brændte slotkroen og blev genopbygget i sin nuværende form. Den er ejet af Schackenborg Gods&Slot siden 1978.

Møgeltønder er kendt for at have Nordeuropas smukkeste landsbygade med idyl, toppede brosten, gamle lygter og fredede huse samt en meget flot og historisk spændende kirke. Hertil kommer en håndfuld gæve lokale håndværkere, kræmmere, gårdbutikker og små restaurationer.

Schackenborg Slot - ingen ophavsret på billede

Sidst men ikke mindst er der, som nævnt, Schackenborg Slot som er områdets allerstørste attraktion. Hans Kongelige Højhed Prins Joachims residens siden 1998 – en moderne landbrugsejendom der strækker sig over knap 1000 ha. i blandet skov, husdyrproduktion og agerjord. Læs slottets historie på http://www.graenseforeningen.dk/artikel/3536.

Vi kørte fra Møgeltønder til Rudbøl Grænsekro og hjem over Højer, hvor vi så Vidåslusen og den gamle Højer Sluse.

Der var en del regnbyger på vej hjem, men ingen snestorm. Solen gik ned 18:52 i følge DMI. Den samlede køretur blev på 211 kilometer.

Share This Post

Vejret endnu engang

Den nedbør, der kommer, bliver mest i form af slud eller tøsne, oplyser DMI her til aften. Det var den første moderation af vejrudsigten, der advarede mod udkørsel i dag langfredag.

Nu glæder jeg mig til den lovede frost og slud bliver ændret til regn og plusgrader 🙂

Det havde ellers været sagen med med sne i et par dage, så vi kunne se ulvespor i naturen. P4 Syd omtaler fundet af ulvespor i Sønderjylland.

Ulve i Danmark?

“Billederne af sporene viser, at der absolut kan være tale om en ulv, da de yderste og bagerste trædepuder ligger langt tilbage i forhold til de midterste. Da der tidligere er set ulve cirka 70 km fra den danske grænse og da ulve snildt kan tilbagelægge 60km om dagen er det blot et spørgsmål om tid før den første ulv når Danmark. Med beretningen fra Sønderborg og med disse billeder er den muligvis ankommet“, siger Thomas Bjørnboe Gomes Berg til P4 Syd .

Den sidste ulv i Danmark blev i øvrigt skudt i 1813 ved Estvadgård nær Skive. Men så sent som for et år siden blev en ulv påkørt på motorvejen knap 100 km fra den dansk/tyske grænse.

Kilde: P4 Syd
Share This Post

Vinterferie

Jeg har vinterferie. Jeg har haft mange tanker og ideer om, hvad jeg skulle i ferien. Men det har jeg haft uden at vide Anders Fogh Rasmussen havde løst mine ferietanker.

Mormor bekendtgjorde lørdag morgen, at hendes to børnebørn kom på besøg fra søndag og et par dage frem.

“Hvad siger du til det?”, spurgte mormor mig.

Ja hvad skal man sige?  Ligegyldigt hvad jeg siger, så kommer jeg galt af sted, for hvad kan der ikke ske, når der holdes en “smoking gun for your face”.

Siger jeg ja, så ødelægges mine ferieplaner, siger jeg nej, så får jeg mormor på nakken i de næste mange dage.  (Jeg nævner ikke her, at min vinterferie har været planlagt siden udgangen af januar 2007 og mormor har “ferie” hver dag, så det betyder ikke noget for hende.)

På besøg kom de. Men det var også bestemt inden spørgsmålet blev stillet.  Og besøget blev forlænget med en dag, selvom man vidste, det var min ferie. Antydningens kunst er ikke nok, når mormor og datter sørger for børnepasning i skolernes påskeferie.

Det er lige her regeringen kommer ind i min hverdag. Den har givet et valgløfte om garanti mod lukkedage i SFO og børneinstitutioner, men når det kommer til stykket – så var det kun et valgløfte i en valgkamp givet af en trængt statsminister, der ønskede genvalg.

Mormor fik sin vilje og datteren fik passet sine børn.

Og min ferie – ja…………………………………………… jeg skal på arbejde på tirsdag…………………..næste gang jeg har ferie, så er der fodboldskole, så gentager seancen sig igen.

Mormor spørger: Hvad siger du til det?”.

Ja hvad skal man sige?  Ligegyldigt hvad jeg siger, så kommer jeg galt af sted, for hvad kan der ikke ske, når der holdes en “smoking gun for your face”.

Tingene har det med at gå i ring 🙂

Det er et par dejlige børnebørn, det skal siges (skrives) her!

Share This Post