Nytår

Hvad skal vi spise nytårsaften?

Nytårsaften skal fejres – og tidligere stod nytårsaftens menuen ofte på kogt torsk, men i de senere år er også hummer, laks og oksemørbrad blevet populære retter.

Brugsens nytårs menu kan købes for 269,00 kroner pr. kuvert.
Se den her……

Arla Foods og mit menu forslag til nytår 2018:

1. Forret – Nytårshummer.
Nytårs hummer Hent opskriften på Arla Food) 

2. Steg – Oksemørbrad

Oksemørbrad med limesauceKlik her opskriften (Arla Food) 
 

3. Dessert – Pæreis.Pæreis med nøddeslørKlik her opskrift (Arla Fodd)

 

 


Hvilken vi vælger du til Arla Foods menuen?

Her ser du mine valg 🙂

CÔTES DU RHÔNE BLANC 2016

Vin til hummer

INEDITÈ CORBIERES 2014

Vin til oksemørbrad

ASTI SPUMANTE DOC

Vin til Pæreis

 


Sådan vælger du din Champagne nytårsaften!

Skal den være brut, sec eller demi sec?

Tør eller sød, se mulighederne herunder:
Meget tør Brut (udtales bry). Se også Ekstrem tør
Tør Ekstra Sec eller Tres Sec
Halvtør Sec (selvom ordet betyder tør)
Halvsød Demi-sec
Sød Demi doux
Meget sød Doux
Ekstrem tør Ultra Brut, Brut Nature, Non Dosage (ingen tilsætning), Brut Intégral, Brut Sauvage, Brut de Brut, Brut total

De fleste champagner og mousserende vine, er meget tørre (har et højt syreindhold), og egner sig bedst til velkomstdrink til dronningens nytårstale eller til mad. De er ikke skabt til at blive drukket efter middagen til kransekransekage og kanonslag.

Efter middagen foretrækker vores smagsløg noget sødt eller stærkt. Køb en flaske sød champagne, hvis du stadig vil kunne skåle i ædle bobler. Kig efter flasker med betegnelsen demi-sec (halvsød) eller demi doux (sød) på etiketten i stedet for f.eks. brut, som betyder tør, men vær opmærksom på, at kransekage som regel er så klistret sød, at den vil slå selv søde champagner ihjel og få dem til at smage surt.

Hvis du er smart, køber du i stedet en flaske sød, mousserende vin. Den er sødere, billigere og har et lavere indhold af alkohol, hvilket som regel ikke er et mangelstof i blodet ved midnat nytårsaften. Og den passer den bedre til kransekage.

De søde bobler kan f.eks. være en sød (dolce) udgave af den italienske Spumante eller Moscato, som ofte fås for mellem 50 og 100 kroner. På dette tidspunkt er både gæster og smagsløg som regel så bedøvede, at de ikke er i stand til at sætte pris på en dyr champagnes smagsnuancer. Brug i stedet pengene på en fantastisk champagne, der bliver drukket først på aftenen, hvor sanser og smagsløg er skarpe, og hvor du senere vil kunne huske, hvad du drak.


Lidt om Champagne!

Kun boblende vin, som er dyrket og fremstillet i Champagne, må kaldes champagne. Den er lagret i mindst 15 måneder.

Indhold:
En flaske champagne indeholder 250 millioner bobler.
I en champagne flaske er op til 6 atmosfæres tryk. Til sammenligning har flere biler f.eks. kun to atmosfærers tryk i deres dæk.
I champagne er meget mere kulsyre, end du kan se på boblerne. Det meste kulsyre er i opløst, og når den kommer ned i maven, går den øjeblikkelig i blodet, hvor den sætter fart på blodomløbet og transporterer alkohol til hjernen. Du bliver smuk, veltalende, charmerende og vovet.

Fremstilling:
Til en fremstillingen af en flaske champagne går ca. 1, 2 kg druer.
De fleste champagner er lavet på en røde druer. Røde druer har hvid saft, men når man fremstiller rødvin, ligger skallerne sammen med saften, hvilket farver saften, som senere bliver til vin, rød. Ved champagnefremstilling fjernes skallerne hurtigt fra saften, og vinen bevarer sin lyse farve. Enkelte champagner har dog et lyserødt skær.


Alternativer til Champagne!

Cavaer er Spaniens svar på champagne og er produceret i området omkring Barcelona. De er ofte mere bredskuldrede og fadprægede i smagen og derfor egnede til mad. Cavaer skal lagre min. 9 måneder, men de fleste er lagret længere. Ofte får du meget for pengene, hvis du køber cava i stedet for champagne, hvor du også betaler for mærkevareværdien.

Crémant betyder let skum, men siden 1975 har vinproducenterne i Alsace, Bourgogne og Loire lavet Crémant med samme tryk som i champagnerne. De gode crémanter kan været et godt, prisbilligt alternativ til de billige champagner.

Nogle mousserende vine er lavet, som man laver sodavand, d.v.s. at kulsyren og boblerne ikke er udviklet naturligt under gæring, men presset ind i vinen, som når man laver sodavand. Det giver kedelige, store, grove bobler, som hurtigt forsvinder, mens champagnens bobler er små, fine og livlige.

Italiens sprudlende vin hedder Spumante. Vi kender især de søde udgaver, som gode til desserter og kransekage. Ofte er indholdet af alkohol lavt sammenlignet med champagnerne, og det samme gælder priserne.


Sådan åbnes din Champagne nytårsaften!

Smid champagnen på køl dagen før, men tag dem ud af køleskabet en halv time før smagningen. Den kommer bedst til sin ret, hvis den er mellem 7 og 10 grader. Årgangschampagne kan være lidt varmere.

Fjern folien, løsn ståltråden, hold om proppen med en serviet eller et viskestykke, og drej forsigtig flasken og prop hver sin vej. Proppen skal ikke flyve af med et smæld, men give slip med et stille suk for at holde på bobler og vin. Faktisk kan champagnepropper springe med sådan en kraft, at man kan miste synet, hvis man er rigtig uheldig.