You are currently browsing the daily archives for 20 December 2009

Kiks kage

  • Posted on December 20, 2009 at 23:26

Kikskage, som min mor lavede den!

Ingredienser:
3   æg (pasteuriserede.)
125  g. kakao
150  g. sukker
250  g. palmin
1  pk. firkantede kiks

 Kikskage

Fremgangsmåde:
Æg, sukker, og kakao piskes sammen. Palminen smeltes, og når den er let afkølet piskes den over i æggeblandingen. Lægges skiftevis i lag med kiksene i en sandkageform.

Stilles i køleskab til den er stivnet.


En anden variant af kiks kage uden palmin:

Ingredienser:
225 g firkantede vanillekiks

Creme:
300 g mørk chokolade
3-4 dl piskefløde
100 g flormelis
50 g usaltet smør

Fremgangsmåde:
Beklæd en sandkageform med bagepapir.
Hak chokoladen meget fint og kom den i en skål.
Bring piskefløde og flormelis i kog under omrøring.
Hæld langsomt den varme flødeblanding over chokoladen til den er opløst.
Del smørret i små stykker og rør det i chokoladeblandingen.

Sæt skålen i køleskab i ca. 15 min.

Læg et lag chokocreme i bunden af formen-dæk med et lag kiks osv.
Slut med et lag chokocreme.
Dæk formen til med film -sættes i køleskab til næste dag.

Klejner

  • Posted on December 20, 2009 at 17:59

Ingredienser:
125 g smør
170 g sukker
500 g mel
3 spiseskefulde fløde
3 æg
Den revne skal af én citron
1 tsk. hjortetaksalt
Lidt vanille

klejner 

Fremgangsmåde:
Det hele blandes sammen og æltes godt igennem.
Dejen rulles ud i et ikke for tyndt lag.
Klejnerne skæres ud og foldes. Det letteste er at bruge en “klejnespore”
Kog klejnerne i palmin indtil de har den rigtige farve.
En smart måde at koge dem på er ved at anvende en friture-gryde.
Klejnerne kan sagtens tåle at komme i fryseren!

Æbleskiver /Lerchenborg Æbleskiver

  • Posted on December 20, 2009 at 17:55

Ingredienser (25 stk.)
250 g mel
½ spsk sukker
½ tsk salt
1 tsk natron
2 æg
ca. 4 dl kærnemælk

æbleskiver

Mel, salt, sukker og natron blandes.
Æg og kærnemælk røres i, og dejen røres blank og glat.
Læg lidt palmin i hvert hul på æbleskivepanden og når det er smeltet, hæld så æbleskivemasse i hvert hul.
Æbleskiverne vendes med en strikkepind eller lignende.

Hvis du vil pifte dem lidt op, så læg en skive blancheret æble, syltetøj, sveskemos  i inden æbleskiven vendes på panden.


Lerchenborg æbleskiver (Fra Anjas opskrifter)
Denne opskrift bliver brugt til vores årligt julespil og de er et hit hver gang!

 Ingredienser:  (50 stykker)
500 g mel
1 tsk natron
1 spsk vanillesukker
1 l kærnemælk
Skallen fra 1 citron
6 æg
Flydende palmin

 

Fremgangsmåde:
Del æggene i blommer og hvider. Sæt hviderne i køleskabet.
Bland natron og vanillesukker i melet. Rør kærnemælk og æggeblommer i. Pisk meget grundigt, så det hele fordeler sig. Lad dejen hvile ½ time. Imens piskes hviderne stive.
Når dejen har hvilet, kommes de stiftpiskede hvider i, og der røres forsigtigt rundt.
Brug lidt palmin i hvert hul til bagning, og fyld hullerne i æbleskivepanden helt op med dej.
Æbleskiverne skal vendes flittigt.


Brunkager

  • Posted on December 20, 2009 at 17:46

Ingredienser (ca. 400 stk.)
500 g smør
450 g sukker
250 g lys sirup
15 g potaske
1 brev nelliker = 8 g
25 g kanel
75 g pomeransskal
100 g mandler
1 kg mel

brunlager

Fremgangsmåde:

Smør, sukker og sirup varmes op under omrøring til det syder i kanten. Fjernes fra varmen. Potasken udrøres i lidt koldt vand og tilsættes. Krydderierne drysses i sammen med hakket pomeransskal og smuttede mandler, der er snittet groft på langs. Massen afkøles, til den er håndvarm, og melet æltes i. Dejen trilles i tykke pølser, som lægges koldt nogle timer eller dage, som det passer bedst. Udskæres i tynde kager og bages ved 180C i 6-8 min.

Top