Juletraditioner

  • Posted on December 22, 2009 at 19:38

Juleglæden er stor blandt danskerne, og hele 98 % fejrer jul. De 2 %, som ikke fejrer jul, angiver blandt andet ensomhed, dårlig økonomi og religiøse hensyn som årsagerne.

Juleforberedelser
Der er mange ting, som skal forberedes før jul. Der skal blandt andet købes julegaver og handles ind til julemiddagen, hvilket let kan føre til stress. Halvdelen af danskerne føler sig da også stressede på grund af julen, 1 % af danskerne føler sig meget stressede, 8 % føler sig stressede og 40 % føler sig mindre stressede.    Julen skal dog gerne handle om andet end stress og jag, og halvdelen af danskerne føler ingen stress på grund af julen, ligesom hele 97 % forbinder julen med hygge.

På trods af den økonomiske krise, ser det ud til, at der bliver lige så mange fine julegaver i år som sidste år. 77 % af danskerne har nemlig det samme julegavebudget i år, som de havde sidste år. Det kan dog være lidt af en udfordring at købe julegaver, og mere end hver tredje mener, at den vanskeligste gave er den til manden, konen eller kæresten.

Juletraditioner
De fleste mener, at traditioner er vigtige for julen, men der er stor forskel på, hvilke traditioner forskellige familier har, og endnu større forskel på traditionerne i de forskellige lande. De fleste danskere har et juletræ juleaften (94 %), og det samme gælder for Norge (93 %), Sverige (81 %) og Finland (69 %).

Danskerne har dog deres egne lidt særlige traditioner i forhold til juletræet. 85 % af danskerne danser om juletræet juleaften, mens det i Norge er 16 %, Sverige er 8 %, og i Finland kun er 1 % der tager en tur om træet juleaften. Danmark er også det eneste land i norden, hvor der bliver sat levende lys på juletræet (68 %).

En anden ting der adskiller landene, er hvorvidt julemanden kommer på besøg juleaften eller ej, og det ser her ud som om, at svenskerne er dem, som får flest besøg af julemanden. I Sverige besøger julemanden halvdelen af familierne, mens han kommer hos 30 % af nordmændene, 21 % af finnerne og 11 % af danskerne.

Julemiddagen
Mange familier samles til jul, og 96 % af danskerne holder jul med deres familie. Julemiddagen varierer en del fra familie til familie. Hos 74 % af danskerne er der and på bordet juleaften, men flæskesteg er også populær i de danske familier (54 %). Til dessert spiser 3 ud af 4 danskere risalamande juleaften. Kigger vi på vores nordiske naboer spiser de fleste nordmænd, som mange danskere, flæskesteg juleaften, mens juleskinke er den foretrukne julespise i Sverige og Finland.

Glædelig jul!

Med venlige hilsner
webmaster

Leave a Reply

Top