Julemaden

Her finder du opskrifter på julemad og gode råd til tilberedningen af den.

Se opskrifterne på julemaden her:

And og risalamande står på menuen juleaften i de fleste danske hjem.

I næsten hvert andet hjem spises andesteg, flæskesteg indgår i omkring 40 pct. af jule-menuerne, enten alene eller i kombination med and, gås eller kalkun. Kalkun er den tredjepopulæreste spise (14 pct.) og gås nr. 4 (otte pct.).

Som dessert er risalamanden uovertruffen. Efter den fede hovedret nyder ni ud af ti danskere denne mærkelige blanding af ris, sødmælk, sukker, piskefløde og hakkede mandler

Hvad skal vi vælge and, flæskesteg eller gås?

En guide til julemaden!

Er morgenkaffen drukket? Så er det tid at tænke på stegen, kartoflerne, rødkålen og risalamanden, for der skal både koges og pilles og stoppes og skrælles og steges. En julemiddag tager tid.

Så står vi der igen med den steg, der frem for nogen skal og må være uforglemmelig: andestegen og flæskestegen, favoritterne i Juledanmark. Så jeg har valgt at bringe de udførlige opskrifter på det, der skal dufte over land og by efterhånden, som dagen skrider frem.

Mange kan, mange tror de kan, endnu flere tror ikke de kan. Og så er der dem, der glemmer det fra år til år. Så derfor har jeg samlet et par opskrifter på julemad, som jeg selv har haft glæde af:
For anden skal være saftig, kartoflerne tilpas brunede og risalamanden akkurat som den plejer. Men hvad hvis en af delene går galt?
Så er der katastrofehjælp nederst på siden, hvis sovsen er blevet for salt og så videre…


Julegåsen

 . gaas
En stor gås, ca. fem kg
 
Gåsefond:
Afpuds, hals og ben.
Et løg.
En porre.
½ hoved hvidløg.
¼ kg selleri.
En lille dåse tomatpuré.
Rosmarin, porretop, persillekviste.
Gåsefedt.
½ spsk salt.Gåsesauce:
4-5 dl nedkogt gåsefond.
200 g skrællet, ituskåret æble.
1/3 dl æbleddike.
Evt. en smørklat.
Salt.
Peber.
 
Fremgangsmåde:
Tag indmaden ud. Skær lårene af. Knæk inderleddene midt på med bagsiden af en tung kniv. Skær igennem. Gem vingerne til fond. Klip ryggen fri fra brystregionen, ned langs rygsøjlen, med fjerkræsaksen. Skær eller klip den ikke kødfulde del af brystbenet af. Trim brysterne, lårene og skroget for fedt. Skær både flomme og fedt i små tern. Kom fedt og flomme i en gryde, bring i kog og lad det smelte ved jævn varme til de små fedtegrever bliver gyldne, ca. halvanden time. Tag fedtegreverne op og rist dem gyldne på en jernpande.
 
Gåsefond
Brun afpuds og ben i en 250 grader varm ovn. Gør grøntsagerne i stand og skær dem i grove tern. Steg dem gyldne i lidt gåsefedt i en gryde. Kom ben, persille, rosmarin og tomatpuré ved. Hæld vand på til det dækker. Kog op, skum grundigt. Kom salt i, kog op og skum igen. Lad simre to-tre timer, sigt og kog ind til en passende smag og intensitet.
 
Gåsesauce
Kog eddiken ind til en tredjedel, kom æbler og fond ved. Kog igennem, blend og smag til.Serveres med brunkartofler, rødkål og hvad der ellers hører til julemiddagen.

 

Bjerggaard.dk ønsker dig en glædelig jul!

Top