Juletræet

Vi ønsker alle en glædelig JUL!!!!

juletra

Juletræets historie:

Juletræet har en lang og traditionsrig historie, der kan spores et par tusinde år tilbage i tiden.
Det første danske juletræ blev tændt i 1808 på godset Holsteinsborg i Sydvestsjælland. Siden da har traditionen spredt sig over det ganske land, og juletræer bruges faktisk i overalt i den kristne verden. Juletræet fejre sin 205 års dag i de danske stuer

Hvilket et juletræ skal du vælge?

Valg af juletræ falder ofte tilbage på egne traditioner. Rødgranen er traditionsrig i Danmark og har en meget karakteristisk granduft som mange værdsætter i december måned. Nordmanngranen er hurtigt blevet meget populær i Danmark – dette skal ses i lyset af en markant længere levetid og blødere nåle end rødgranen. Rødgranen klarer sig oftest ikke mere end 1 uge indendørs før træet begynder at drysse. En Nordmannsgran har oftest en levetid på godt 2 uger – hvis det vel at mærke vandes og ikke står i et meget tørt rum. Nordmannsgranen er dyrere end rødgranen, men den har også været lidt længere undervejs, da det tager Nordmannsgranen et par år ekstra at nå juletræshøjden – sammenlignet med rødgranen.

Juletræet kan plejes

Når du kommer hjem med dit juletræ anbefaler vi at du skærer ca. 5 cm. af træets fod. Placér træet i en spand med vand og lad det stå udendørs (gerne mørkt og koldt) – ca. 2-3 dage.

Når træet bæres indenfor skal du sørge for, at juletræet placeres i en god juletræsfod med vand. Vand forlænger træet levetid, da vandet suges op gennem stammen og fordampes ud i nålene. Tænk på træet som en buket blomster; hvis du vander det ofte bevarer træet sig frisk i længere tid. Vandes træet mindsker det ligeledes risiko for brand i hjemmet – et frisk træ har langt sværere ved at antænde end et tørt træ.

Placér ikke træet tæt på en brændeovn – det gør hurtigere træet tørt og suger fugten. En høj luftfugtighed i rummet forlænger desuden levetiden. Husk at tjekke hvor hurtigt træet suger vandet – og vand det gerne jævnligt. En Nordmannsgran drikker meget vand i forhold til en rødgran – derfor skal vandstanden ved en Nordmannsgran tilses oftere.

Der er rigtig mange velmente huskeråd som man kan følge, hvis træets levetid skal forlænges. Bl.a. at tilsætte øl eller en hovedpine-tablet sammen med vandet i juletræsfoden. Pensling med glycerin er også et gammelt huskeråd – som ifølge Dansk Juletræsforening desværre ikke har meget hold i sig. Ifølge Lars Bo Pedersen fra brancheforeningen Danske Juletræer, er det eneste dokumenterede middel, som bevarer dit juletræ lidt længere; masser af vand og et fugtigt indeklima. Køb derfor en god og stabil juletræsfod, hvor du let kan påfylde frisk vand. Dette kan forlænge levetiden på dit træ i op til en uge.

 De forskellige juletræer:

Rødgran:

Et mørkegrønt træ med relativt korte nåle. Rødgranen er det “gamle og traditionsrige” juletræ, og det foretrækkes fortsat af 10% af danskerne. Den klassiske rødgran er ofte afbilledet i gamle eventyr og leder tankerne hen på ’jul som i gamle dage’. Rødgranen er et tæt træ med opadgående grene jævnt fordelt på stammen og har korte stikkende nåle på ca. 1-2 cm. Rødgranen er det træ, som først blev populært i Danmark – bl.a. gennem fortællingen “Grantræet” af H.C. Andersen. Rødgranen er også det træ, som har den mest karakteristiske juletræsduft.

 Nordmannsgranen:

Et mørkegrønt træ med forholdsvis lange og bløde nåle. Træet er meget nålefast og det vinder stadig større udbredelse overalt i Europa. Nordmannsgranen er en ædelgran og er blevet danskernes foretrukne juletræ. Granen er oprindeligt fra Kaukasus i det nordlige Tyrkiet men dyrkes nu også i Danmark. Granen har blanke og bløde nåle i en stærk grøn farve – nålene er oftest 2-3 cm. lange.  Grenene sidder ret ud fra stammen og er typisk ret tæt i bunden.

Nobilis:

Et blågrønt træ med ret åben grenbygning og forholdsvis lange stive nåle. Træet er ekstremt nålefast og dufter skønt. Grenene er også kendt fra adventskranse m.v.

 

 Omorika:

Minder lidt om rødgran, men er mere lysegrøn og blød. Nålene er lyse på undersider.

 Andre:

Andre træer anvendes også til juletræer, men i mindre omfang. Her kan nævnes Østrigsk Fyr, Skovfyr, Alm. Ædelgran og Blågran.

Genbrug af juletræet

Juletræet kan genbruges i haven, klip grenene af træet efter jul og brug dem til at dække roserne med. Stammen kan bruges i din eller naboens brændeovn. Endelig kan hele juletræet hugges til flis og bruges i haven til bunddækning i have eller i altankasser, eller træet kan komposteres.

PS!

Vidste du, at navnet ’gran’ er et gammelt nordisk ord som oprindeligt betyder ’fiskeben’?

 

Så er der ikke meget andet tilbage end at sige – rigtig glædelig jul.

Top