Carl Scharnberg, “den røde digter fra Vrå”.

Jeg ryddede op i mine papirer og faldt over en mappe med “Uofficielle Synspunkter”, som jeg havde glemt jeg var ejer af.

Afsked, tryk på billede for en større udgave.
Klik for større udgave.

Det bragte Carl Scharnberg i erindring igen. Det er ikke meget man ser hans arbejde i det offentlige rum, men der er faktisk synd, da hans arbejde fortjener fortsat at være kendt. Det selvom jeg ikke var politisk enig med ham og slet ikke enig med ham i hans modstand mod EF.

Han var meget aktiv i  “Folkebevægelsen mod EF”. Medlem af Danmarks Kommunistiske Parti. Deltog i mange kontroversielle politiske organisationer mod atomkraft med videre.

De lærte os, tryk på billede for en større udgave.
Klik for større udgave

I 1968 tog Carl Scharnberg initiativ til at udgive Uofficielle Synspunkter. 10-12 gange årligt udsendte han en samling indlæg og synspunkter, der ikke kunne trænge igennem i de officielle medier. Synspunkterne var skrevet af såvel ukendte som kendte forfattere, skribenter og aktivister.

Kendetegnende for alle udsendelser fra Uofficielle Synspunkter var angivelsen: Eftertryk ses gerne! Alle stillede deres materiale vederlagsfrit til rådighed for de uofficielle. Tanken var, at synspunkterne skulle spredes og diskuteres. Det blev de!
Uofficielle Synspunkter udkom ubrudt i næsten 30 år frem til Carl Scharnbergs død i 1995.
Carl Scharnberg døde 2. oktober 1995. Han holdt foredrag i en SiD-fagforening, da et hjertestop brat satte punktum for et liv præget af brændende fagligt, politisk og kulturelt engagement.

Få måneder forinden havde han fejret sin 65-års fødselsdag i Esbjerg – sammen med de strejkende Ribus-aktivister og ca. 1000 sympatisører, som mødte frem på Scharnbergs fødselsdagsinvitation.

Du skal tro, tryk på billede for en større udgave.
Klik for større udgave

Kilde: www.leksikon.org.
Se også sitet Digte fra aktivisten.
Share This Post

Skriv et svar