“Herrefolket” i Arbejdsmarkedsstyrelsen!

Et citat fra Lønmodtagernes Hovedorganisation:
“Det lugter langt væk af en regering med herrefolksmentalitet, hvor grådighed ingen grænser har. Det er helt utilstedeligt, at en regeringen støtter arbejdsforhold, der hører til i 1800-tallet.”

Det citat omhandlede Arbejdsmarkedsstyrelsens hjemmeside og det tændte min nysgerrighed!

Se Arbejdsmarkedsstyrelsens råd til landbrugets arbejdsgivere på seasonalwork.dk:

  • Lad din østarbejder sove i stalden, hvis det regner!
  • Seks kroner per kilo bær, hvilket ifølge styrelsen svarer til 104 kroner i timen  (Mindstelønnen er 129 kr.)
  • Smid din østarbejdere på porten, hvis de brokker sig!
  • Ansæt aldrig mere end 3-4 østarbejdere, som kender hinanden i forvejen. Det er bedst med blandede nationaliteter og køn.
  • Skulle der opstå utilfredshed eller uoverensstemmelser, er det vigtigt lynhurtigt at få løst problemet, evt. ved at bortvise ballademagere.

Det er en offentlig styrelse, der rådgiver landbruget på denne herregårds mentalitet i dagens Danmark, det er simpelt ikke acceptabelt.

Hjemmesiden er nu moderniseret:

Der står nu på seasonalwork.dk:

 

Arbejdsmarkedsstyrelsens hjemmeside moderniseret efter indgriben fra LO og 3F.

Arbejdsmarkedsstyrelsens hjemmeside moderniseret efter indgriben fra LO og 3F.

Om “working camps”

Januar – maj samt september – december:
Det er vigtigt at sæsonarbejderne føler sig velkomne og godt behandlet.
Arbejdsgiver skal være behjælpelig med at finde bolig (værelser, campingvogn eller lign.), gerne mod betaling (maks. ca. 1.500 – 2000 kr. pr. måned/person).

Working camps: Hvis der tages et gebyr (rengøring, sæbe m.m.) anbefaler vi at det tydeligt fremgå af ansættelseskontrakten. 

Krav vedrørende velfærdsforanstaltninger på faste arbejdssteder hører under de danske arbejdsmiljø regler, som kan findes på Arbejdstilsynets hjemmeside  .

********************

Der er sågar en henvisning til Arbejdstilsynets hjemmeside om velfærdsforanstaltninger. Men hjemmesiden lægger stadig vægt på fradrag i østarbejdernes løn i form af husleje og forbrug af sæbe med videre.

I Arbejdsmarkedsstyrelsens forslag til ansættelseskontrak skal der fremgå, hvilke overenskomster østarbejderen er omfattet af. Det må så betyde arbejdsgiveren skal udbetale mindst den officielle mindsteløn, samt overarbejdstillæg med videre, der hjemlet i den pågældende overenskomst.

Det har hjulpet de fremtidige bærplukkere fra østlandene, at LO og 3F har grebet ind. Men det burde ikke være nødvendigt, da regeringen burde føre an i en god saglig oplysning til danske virksomheder.

Share This Post

Skriv et svar