Anders og Liberal Alliances svanedans.

Har Liberal Alliance tabt pusten?  Ja, det tror jeg.

Den seneste vælgermåling foretaget af Voxmeter for Ritzau giver 3,2 % af stemmerne mod 8,8 % i en tidligere måling.

Partileders Anders Samuelsens svar er forudsigeligt, for han vil ikke forholde sig til en enkelt meningsmåling!

Specielt ikke når den giver partiet en vælgerlussing, for ellers har den gode Anders Samuelsen udtalt sig tidligere med store superlativer om partiets fremgang i meningsmålingerne.

Har vælgerne nu gennemskuet Liberal Alliance mange flotte vælgerannoncer med deres utopiske budskaber, hvor partiet i et snuptag finder 80 mia. kroner til forbedring af dansk økonomi, uden vælgerne vil kunne mærke det, sammenholdt med en bruttoskat på 40%.

Liberal Alliance har blandt andet finansieret skattelettelser med 15 milliarder kroner, som partiet samtidig havde øremærket til “socialt sikkerhedsnet” på sin hjemmeside.

Desuden annoncerede partiet besparelser på 20 milliarder på jobaktivering, selvom der langt fra bruges så mange penge på området. (Beløbet er 2,5 mia.kroner)

Partiets politik indskrænker sig, set på partiets hjemmeside i dag,  til en bruttoskat på 40%, vækst i erhvervslivet, mindre bureaukrati og færre regler og forbud for borgerne.

Det er politiske mærkesager, hvor der er en markant konkurrence med stort set alle partier i Folketinget, når der ses bort fra 40% bruttoskatten. For både Rød Stue og Blå Stue går ind for mindre bureaukrati, en effektiv offentlig sektor, vækst i erhvervslivet og Blå Stue vil afskaffe efterlønnen, så Liberal Alliance er ude i en benhård politisk kamp om vælgerne, uden partiet har et velkonsolideret politisk program på andre områder end de nævnte. Ikke engang store store vælgerannoncer sponseret af SaxoBank kan sløre det faktum. 

De Konservative og De Radikale har høstet en del af Liberal Alliances vælgergrundlag.

Der er fortsat flertal til Rød Stue med 92-83 i marts til 96-79 i april. Nu er der tvivl om hvor De Radikale står lige nu, men Morten Østergaard, næstformand for De Radikale, har taget første stik hjem i dag for et brud i regeringsforhandlingerne om 2020 planen, med et hårdt angreb mod Dansk Folkepartis forsøg på et kompromis om bevarelse af efterlønnen.

Hvordan det så hjælper Rød Stues forsøg på at forhandle et regeringsgrundlag for en S-SF-B-regering på plads efter valget, det kan kun Margrethe Vestager forklare. For Helle Thorning -Schmidt må have De Radikale med i en regering, for hun kan ikke danne en regering med et flertal imod sig, hvor De Radikale fører økonomiske politik sammen med de borgerlige partier mod regeringen.

Men Anders Samuelsen siger dog til BT: “Vi går erfaringsmæssigt lidt tilbage, hver gang Venstre og Konservative mander sig lidt op og spiller ud med reformer. Og det plejer vi så at vinde tilbage igen efter nogle uger, siger han med henvisning til regeringens 2020-plan, der skal skaffe 47 milliarder kroner inden år 2020.

Et centralt punkt i 2020-planen er en hurtig udfasning af efterlønnen – en mærkesag for Liberal Alliance”.

Det kan godt være Anders Samuelsen har historisk ret i sin påstand, men jeg tror partiet i en kommende valgkamp har for spinkelt et politisk grundlag til at stå valgkampen igennem. Hvis partiet når over spærregrænsen, så tror jeg Anders Samuelsen skal betagte det som en valgsejr.

Share This Post

Skriv et svar