Er EU’s finanspagt god for Danmark?

Regeringen og flertallet i Folketinget vil ændre finansloven til en såkaldt budgetlov, hvilket betyder, at der ikke kan foretages ændringer, så længe den gælder. Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Regeringen og flertallet i Folketinget vil ændre finansloven til en såkaldt budgetlov, hvilket betyder, at der ikke kan foretages ændringer, så længe den gælder. Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Jeg har i dag svært ved at gennemskue om EU’s Finanspagt er god for Danmark, men tegningen fra Anne-Marie Steen Petersen (Politiken) er god og rammer de danske forhold med finansministeren Bjarne Corydon(S), der strammer livet på Mor Danmark og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) der ser til med løfte om en kickstart for 18 mia. kroner. Det er endnu uklart om de enkelte lande må kickstarte deres økonomier.
 
Resten af Europa bør gøre lige som Danmark. Skrue skatterne op, spænde livremmen ind, men også stimulere økonomien med en økonomisk kickstart“, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt til Politiken.
 
Den danske S-R-SF-regering har sat knap 18 milliarder kroner af til at sætte gang i økonomien i Danmark i løbet af i år og næste år. De skal bruges på en række fremrykkede offentlige investeringer, og det burde de øvrige europæiske lande følge“, siger statsministeren.
 
Balancerede budgetter er ikke en højreorienteret dagsorden. Balancerede budgetter er en dagsorden for arbejdere, socialdemokratier og centrum-venstre, lige så meget som det er alle mulige andres dagsorden“, siger Thorning til Financial Times.
 
Men hun er i modstrid med den socialistiske blok i EU-Parlamentet, der udtaler: ” Finanspagten har en forkert tilgang, er unødvendig, og at den er udemokratisk vedtaget“.
 
De vigtige pejlemærker for dansk økonomi er vores årlige underskud på fianslobven ikke må overstige 3% af BNP. Den offentlige gæld ikke må overstige, eller er tilstrækkeligt faldende mod 60% landets bruttonationalprodukt.
 
Med den gældsætning som regeringen har arvet fra VK(O) regeringen med et underskud på 100 mia.kroner i 2012, så kan Danmark hurtigt ramme gældsloftet på 60% af BNP.
 
Så umiddelbart, som jeg tidligere har skrevet, så kan jeg ikke gennemskue om det er godt eller skidt for Danmark at tilslutte sig Finanspagten med den danske forbehold i menté?
 
Men regeringe har et flertal for det i Folketinget, så må det samme flertal forkalre mig og danskerne, hvorfor de mener vi skal tilslutte os Finanspagten.
 
 
 
Share This Post

Skriv et svar