Danmarks befrielse.

I dag er det 67 år siden, at Danmark officielt blev befriet fra den tyske besættelse 9. april 1945 – 5. maj 1945.

Danmarks befrielse skete natten mellem den 4. og 5. maj 1945 – og blev fejret med fest i gaderne og lys i vinduerne efter flere års mørklægning af boligerne, som var et krav fra den tyske besættelsesmagt.

Den 4. maj 1944 klokken 20.30 lytter mange danskere til den danske radio fra BBC i London.

I dag er det 67 års-dagen for Danmarks befrielse 4.- 5. maj. 2. Verdenskrig. Befrielsen. Her ses engelske soldater på triumftog igennem byen. Maj 1945.

I dag er det 67 års-dagen for Danmarks befrielse 4.- 5. maj. 2. Verdenskrig. Befrielsen. Her ses engelske soldater på triumftog igennem byen. Maj 1945.

Pludselig afbrydes nyhedsoplæsningen, og speakeren siger: “I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig“.

Denne lydstump har alle danskere senere hørt i Radio og på TV.

Selvom jeg er en “gammel mand” er jeg dog født 4 år efter befrielsen, men min familie var ramt af kriogens rationering i mine tidlige leveår. Rationeringen af varer blev først udfaset i 1952 og for enkelte varer senere.

I festrusen på befrielsesnatten og tiden efter begået handlinger, der ikke tåler folkerettens nærmere undersøgelser.

“Tysker tøser” ( Danske piger, der lå med tyske soldater) fik klippet håret af, folk blev likvideret eller nådigst afhente i deres hjem af frihedskæmpere uden smålig skelen til deres forseelse, det bare nævnt som eksempler på opgøret med krigens tid.

Senere vedtog Folketinget en ulovligggørelse af “Frikorps Danmark” med tilbagevirkende kraft!

Det er en skændsel for det daværende Folketing, men er vel begrundet i et daværende folkekrav…….

Frikorps Danmark – var en frivillig organisation af danske tysksympatisører, der fik en nødtørftig soldatermæssig uddannelse, hvorefter korpset deltog i østkrigen helt legalt på tysk side under krigen.

Men det skal ikke underkendes, at frihedskæmperne satte liv og helbred til, for at sætte Danmark på de allieredes krigskort, som venner af Vestmagterne, som set i historiens ly forhindrede Jusef Stalin og Sovjet i at invadere Danmark og indlemme landet i østblokken, tak for det. Sovjet havde faktisk besat Bornholm indtil august 1945.

Share This Post

Skriv et svar