Tillykke til Sverige………

……. Rød svensk sejrherre kan ende med at føre blå politik

Det har vi set før i Danmark…..

Stefan-Löfven

Det bliver yderst vanskeligt for Sveriges kommende statsminister, Stefan Löfven fra Socialdemokraterna, at danne en slagkraftig regering, selv om valget søndag endte med sejr til den rødgrønne blok i Riksdagen.

Socialdemokraterna er fortsat det største parti i Riksdagen. Og går partiet sammen med Miljöpartiet og Vänsterpartiet, bliver de større end den hidtidige regering i Alliancen med Moderaterne, Centerpartiet, Kristdemokraterna og Folkpartiet.

Uanset hvilke partier, der ender i regering, kommer de ikke til at tage hensyn til de 12,9 procent af svenskerne, der stemte på det indvandrerkritiske parti, Sverigedemokraterna. Ingen af Riksdagens andre partier vil nemlig kendes ved partiet. Den svenske statsminister Frederik Reinfeldt foretrak at træde tilbage, selvom han kunne danne regering sammen med Sverigedemokraterne.

Vi har set over hele Europa, at det sagtens kan få den modsatte effekt, når de etablerede partier tager afstand fra et parti. Det er helt klart en mulighed, at det her yderligere vil styrke dem“, siger Lars Hovbakke Sørensen, lektor på Københavns Universitet til Jyllands Posten.

Her drager han paralleller til Danmark, hvor Poul Nyrup fra Folketingets talerstol fortalte Dansk Folkeparti: ” Stue rene, det bliver I aldrig!”.  En udtalelse som han sikkert har fortrudt mange gange.

Det endte med Dansk Folkeparti blev så stue rene, så en en VK-regering kunne bruge partiet som støtteparti gennem godt 10 år. Faktisk fastlagde partiet store dele af den borgerlige regrings politik gennem denne periode. Specielt var partiet stærkt på indvandrerpolitikken, hvor statsminister kontoret ( Både under Anders Fogh og Lars Løkke) fungerede som et ekspeditionskontor for Pia Kjærsgaard til stor skade for det danske samfund.

Ved EU valget i maj måned fik partiet godt hver fjerde danske stemme og fik 4 EU parlamentsmedlemmer, så partiet er bestemt accepteret af store dele af den danske befolkning.

Gentager Dansk Folkeparti succesen ved det kommende Folketings valg?
Det kan meget vel lykkes, hvis befolkningen accepterer valgtemaet skal være indvandringspolitikken. Her har Venstre været ude i en overbudspolitik på området i sommerperioden i et naivt håb om at vinde vælgere fra Dansk Folkeparti og dermed gøre et kommende regeringsarbejde nemmere for Venstre.

Dermed har Danmarks liberalistiske parti legitimeret Dansk Folkepartis “svinehunds politik” og vil få svært ved at få Venstres temaer gjort synlige i den kommende valgkamp.

Derfor tror jeg, det vil være et gode for Danmark og dansk politik, hvis Helle Thorning fortsætter efter et valg. Alternativet med en Venstre regering – ledet af Lars Løkke – med Dansk Folkeparti, som regeringsgrundlag, vil ende med et Danmark, der isolerer sig fra Verden i et fremmedhad tilskade for os alle.

Mit råd til den kommende svenske statsminister Stefan Löfven er i al sin enkelhed – begå ikke den samme fejl som Poul Nyrup og de danske partier på Venstrefløjen. Se over Øresund, så ser du, hvad det betyder at isolere et parti.

 

 

Share This Post

Skriv et svar