Storebededag

Det er Storebededag i dag!

 Opfinderen af Storebededag Hans Bagger, biskop i Roskilde år 1675-93
Idémanden bag Store Bededag er Hans Bagger, som var biskop i Roskilde fra 1675 til 1693. I løbet af sine to første år som biskop fik Bagger indført hele 3 faste- og bededage. Den midterste af dem blev lovfæstet ved en kongelig forordning d. 27 marts 1686, og placeret den fjerde fredag efter påske. På denne måde kunne Christian den Femte nå at holde Bededag i København, inden han drog ud på sommerrejser til sine riger og lande.

Store Bededags helt korrekte navn var “ekstraordinær, almindelig bededag”, og den blev indvarslet allerede aftenen før, ved ringning med kirkens største klokke, – stormklokken.

Ringningen var signal til, at kroer m.v. skulle lukke, og at der ikke længere måtte drives handel. På den måde var der håb om, at folk kunne komme rettidigt (og ædru) i kirke, som forordningen krævede. Man skulle faste indtil gudstjenesterne – inklusive aftensang – var var afsluttede, og i øvrigt afholde sig fra arbejde, rejser, leg, spil og al slags “verdslig forfængelighed”, skriver historie-online.dk.

Se det er noget af et tema, der heldigvis ikke overholdes i dag!

Men lidt af det trives i dag, da Helge Engelbrecht – min nabo med “Mariehaven” – har mødt en indsigelse mod sit projekt i baghaven fra Ribe Stiftsråd. Han må ikke holde arrangementer, der kan genere kirketiden og han skal varsle Ansager Kirke 6 måneder forud for arrangementet!

Stor var min overraskelse, da jeg åbnede mit TV i morges og fangede DR2, hvor der var transmission fra Folketinget her til morgen. Folketinget respekterer ikke Storebededag! Og hvorfor?

Det viste sig så, det var debatten fra i går! Så Folketinget holder Storebededagen fri.

Debatten omhandlede bandekrigen i København! Men det er måske forklaringen på Folketingets overabejde?

Share This Post

Skriv et svar